Olvasom Radikális hangvételű, osztrák mendemondák jelentek meg angol fordításban

Radikális hangvételű, osztrák mendemondák jelentek meg angol fordításban

Promóció

Először jelenik meg angolul a 20. század elején írt, radikális hangvételű mendemondák gyűjteménye, amit az igazságosság biztosítása érdekében vetett papírra Hermynia Zur Mühlen. 

Szemben a sorssal

Promóció
- Advertisement -

Hermynia Zur Mühlen 1883-ban született Bécsben, egy gazdag katolikus család gyermekeként. Később azonban kimozdulva a kényelmes rokoni körből fellázadt a felső-osztály életvitelével szemben. Figyelme már egészen korán a munkásosztályra és a társadalmi egyenlőség kérdésére terelődött. 

Osztrák emberek sorban állnak a meleg ételért 1920-ban / Fotó: Imagno

Az írónő a 20. század elején olyan történeteken kezdett dolgozni, amik a gyermekek és a felnőttek politikai ismereteit egyaránt fejlesztik. 1924-ben jelent meg a The Monkeys and the Whip, amiben egy állat próbál uralkodni a dzsungel minden más élőlénye felett. Kísérletei azonban kudarcba fúlnak. Ugyanabban az évben írta a The Carriage Horse-t, amelyben a lovak közössége egy szakszervezetet próbál létrehozni. Hermynia Zur Mühlen 17 meséje közül azonban mindössze csak kettő, a The Castle of Truth és a Other Revolutionary Tales jelent meg angolul 1921 és 1944 között. 

Tükröt mutat

A napokban azonban Hermynia Zur Mühlen egész gyűjteménye megjelent, méghozzá angol fordításban. A Princteon University Press szerint az írónő a műfaj nagy gyakorlója. Írásai pedig nemcsak egyenesek, őszinték, de kétségkívül innovatívak is. A könyv szerkesztője, Jack Zipes szerint a 20. század elején számos alkotó bonyolódott politikai mesék szövevényes szálaiba, de Zur Mühlen munkái voltak a legismertebbek. A kommunisták és a szociáldemokraták körében egyaránt. nagy sikert arattak, ám a fasiszták csoportjában kevésbé. 

Magyar startup, a Bookr Kids kelti életre a nívós brit kiadó könyveit

A megállapodást megelőzően két évig tárgyalt a magyar startup az Oxford innovációs részlegével, végül a Bookr Kids olvasva tanító módszertana, kutatási eredményei és nemzetközi referenciái meggyőzték az Oup vezetőit. Az idén áprilisban ötéves Bookr Kids hidat épít a könyvek és a digitális világ között, missziója, hogy a képernyő mellett az irodalom is a gyermek életének szerves részévé váljon.

Zur Mühlen a weimari-korszak depresszióját, zavarát és végeláthatatlan korrupcióját bújtatja a történeteibe. Ziper szerint a mesék mai napig tükröt mutatnak számunkra. Emberek millióit vakítja el a szegénység és a kizsákmányolás homálya, csak úgy, ahogy a legtöbb Zur Mühlen írásokban a karaktereket, írja a The Guardian. Az utóbbi hetekben azonban nemcsak Zur Mühlen írásai láttak napvilágot, hanem többek között Van Gogh és Gauguin levélváltásai is

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3