Jo és Edward Hopper életéről szóló regény nyerte a Walter Scott-díjat

A 25 ezer fontot érő, a legjobb történelmi regénynek járó Walter Scott-díjat Christine Dwyer Hickey a The Narrow Land című könyve nyerte el.

Hat évig írta a regényt az írónő

Miközben a fekete írónők vezetik a könyveladási listákat az Egyesült Királyságban a Black Lives Matter-tüntetések következtében, mégis a Walter Scott-díj döntnökei egy fehér írónő művét díjazták.

Christine Dwyer Hickey feher irono
Christine Dwyer Hickey, fehér írónő / Fotó: Sergey Talichken

Az ír szerző, Christine Dwyer Hickey az amerikai művészházaspár, Edward és Jo Hopper életébe enged bepillantást a regény. A The Narrow Land (A keskeny föld) című könyv története az 1950-es években játszódik, és egy koncentrációs tábort túlélt árváról szól. A fiú Cape Codban tölti a nyarat egy Richie nevű fiúval és annak anyjával. A városban töltött idő alatt a két fiú különös barátságot köt Hooperékkal.

Hiába nyerték el a fődíjat, szétosztották a kisebb kiadók között az irodalmi díj pénznyereményét

Fitzcarraldo Editions olyan Nobel-díjas írók munkáit publikálta, mint Svetlana Alexievich és Olga Tokarczuk , még azelőtt, hogy a rangos elismerésben részesültek volna. A kiadó a Republic of Consciousness elismerésben részesült, amely nem kevesebb mint 10 ezer font, közel négymillió forint pénzjutalommal is jár. Az összeget azonban szétosztották a döntős jelöltek között, írja a The Guardian .

Christine Dwyer Hickey hat évig dolgozott a The Narrow Landen, ezért  nagyra értékeli a Walter Scott-díjat, írja a The Guardian. Kifejtette, hogy halála után ő is abban a temetőben szeretne végső nyugalomra találni, ahol a regény hősei Edward és Jo Hopper is fekszenek.

A zsűri szerint mestermű Hickey regénye

A regényt bíráló zsűri szerint a mű olyan kreatív impulzusokat kelt, amelyek megérintik a szívet.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Rizikós vállalkozás egy olyan művészházaspárról írni, akiknek mind a házasságát, mind pedig a művészetét feldolgozták már életrajzírók és művészettörténészek is. Christine Dwyer Hickey vállalta ezt a kihívást és egy mesterművet alkotott[/perfectpullquote]

– fejtette ki a zsűri.

A Walter Scott-díjat azért hozták létre 2009-ben, hogy azokat a fikciós regényeket ismerje el, amelyek a történetüket 60 évvel korábbra vagy még régebbi időpontra helyezik. A díj Walter Scott skót költő és regényíró előtt tiszteleg, aki az angol nyelvű romantikus irodalom kimagasló alakja, a Waverley című regény írója volt.

Edward Hopper festményeiről már írtunk korábban, a munkáin keresztül megnézhettük, hogyan is néz ki a karanténmagány.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból