Elhunyt Sir Ian Holm, A Gyűrűk Ura-filmek szeretett Bilbója

Sir Ian Holm halálának hírét ügynöke erősítette meg a The Guardian brit napilapnak. A tájékoztatás szerint a Parkinson-kórban szenvedő neves színész kórházban hunyt el pénteken.

A színpadias kezdetek

Ian Holm 1931-ben született, és Londonban nőtt fel. Kezdetben színpadi szerepekben láthatta őt a közönség, 1960-as megalapításától a Royal Shakespeare Company tagja volt, és a társulat egyik vezető színészévé vált. 1965-ben debütált televíziós produkcióban, A rózsák háborúja című sorozatban – amelyet az RSC színpadi sorozata alapján készített a BBC.

ian holm
Sir Ian Holm / Fotó: Port.hu

A szériában Gloucester herceget alakította. Harold Pinterrel is dolgozott együtt: Hazatérés című darabjának ősbemutatójában. Lenny szerepét játszotta, amelyért a két évvel későbbi Broadway-produkcióban Tony-díjat is kapott.

Lámpaláztól az Oscar-jelölésig

Színpadi karrierjét az 1976-ban egy súlyos lámpaláz törte meg: az Eljő a jeges című darab egyik előadásán – saját bevallása szerint – egyszerűen összeomlott. Filmes karrierje addig elsősorban kisebb szerepekből állt. Az A nyolcadik utas: a Halálban a tudományos tiszt, Ash szerepe azonban meghozta neki a nemzetközi ismertséget. Ezt követte a Tűzszekerek, amelyért 1982-ben megkapta a Brit Filmakadémia díját, és amelyért a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölték.

A Trónok harca színésze lesz az A Gyűrűk ura sorozat főszereplője

A Trónok harca fiatal Ned Starkját alakító Robert Aramayo is csatlakozott az Amazonra készülő A Gyűrűk ura -sorozat szereplőgárdájához. Mint korábban megírtuk, elég nagy pénzt különít el a streaming-szolgáltató a sorozatra. Tavaly szeptemberben még arról cikkezhettünk, hogy Will Poulter, a Fehér éjszakák színészéé a főszerep. Ő azonban időegyeztetési problémák miatt kiszállt.

Számos filmben láthatta a közönség. Szerepelt Terry Gilliam Időbanditák és Brazil című filmjeiben, Kenneth Branagh V. Henrikében, Franco Zeffirelli Hamletében, a György király című angol történelmi drámában. De láthattuk Luc Besson sci-fijében, Az ötödik elemben és Atom Egoyan Eljövendő szép napok című filmjében.

Sir Ian Holm 1997-ben visszatért Shakespeare-hez a Lear király londoni produkciójában, amelynek címszerepéért Laurence Olivier-díjat kapott. egy évvel később pedig színházi munkássága elismeréseként lovaggá ütötték.

Miután 1981-ben már egy rádiós adaptációban eljátszotta Frodo Bagginst, megkapta Bilbo szerepét Peter Jackson Gyűrűk Ura-trilógiájában. A kultikus filmekből most az Amazon készít sorozatot. Az első részt 1999-ben kezdték el forgatni, és bár A két toronyban nem jelent meg a karaktere, a harmadik részre visszatért, csakúgy mint a Hobbit-trilógia 2012-ben és 2014-ben bemutatott első és harmadik részében. Önéletrajza – amelyben nyíltan mesélt négy házasságáról és számos házasságon kívüli kapcsolatáról – 2004-ben jelent meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból