Az egyik áldozat évekkel ezelőtt már jelezte a Norton kiadónak és a sajtónak, hogy Blake Bailey zaklatta. A Philip Roth életéről írt kötetének áprilisi megjelenése kapcsán újabb áldozatok, köztük kiskorú tanítványai is illetlen viselkedéssel vádolták a szerzőt.

Véglegesen visszavonták Philip Roth életrajzi könyvét

A W.W. Norton kiadó úgy döntött, hogy Philip Roth életrajzi könyvének példányait visszahívja, miután több nő és tanítványai is szexuális zaklatással vádolták meg Blake Bailey írót, a kötet szerzőjét, írja a The New York Times. A kiadó nem engedi forgalmazni a már kinyomtatott 50 ezer példányt, a kötet e-book és hangoskönyv verziói sem érhetőek már el, és leállították a könyv promócióját is, amelybe szintén komoly összeget fektettek.  

„A Norton véglegesen visszavonja a Philip Roth: The Biography, valamint Blake Bailey 2014-ben megjelent The Splendid Things We Planned (Csodálatos dolgok, amelyeket elterveztünk) című memoárkötetét. „Blake Bailey másik kiadónál nyugodtan megjelentetheti műveit” – írta munkatársainak Julia A. Reidhead, a kiadó vezetője. Hozzátette, hogy szexuális erőszak áldozatait segítő szervezeteket kíván támogatni.

Blake Bailey Philip Roth Norton Kiado
Blake Bailey, Philip Roth Életrajzi Könyvének Írója / Fotó: Allen J. Schaben/Los Angeles Times / Getty Images

A kiadó példátlan intézkedése megvádolt szerzőjével szemben többek közt azt a kérdést is felveti, hogy meddig terjed a kiadók etikai felelősségvállalása az általuk megjelentetett tartalmakon túl. Reidhead úgy véli, hogy a náluk publikáló szerzők széles körű nyilvánosságot kapnak, ugyanakkor a kiadó felelőssége, hogy mérlegeljen a szerzők melletti elköteleződésük, a kiadó közszereplőként betöltött feladata valamint azon felismerés között, hogy a társadalom történelmi hibát követett el, amikor sokáig nem hallgatta meg az áldozatokat.

Kapcsolódó cikk

Blake Bailey egyik áldozata, aki szintén a kiadói ágazatban dolgozó magas szintű vezető, 2018-ban névtelen levélben már jelezte Reidheadnek és a The New York Times újságírójának, hogy az író évekkel ezelőtt zaklatta őt. Bailey, ahogy most is, akkor is tagadta és rágalomnak nevezte a vádakat. Ügyvédje sérelmezte, hogy a kiadó egyoldalú, drasztikus döntést hozott, meg sem várva, hogy nyomozás induljon a vádak tisztázására, vagy hogy az író maga cáfolhassa meg a történteket.

A PEN Klub elnöke szerint veszélyes precedenst teremthet a Norton döntése Blake Bailey ügyében

A #MeToo mozgalom elindulása óta nem ez az első, amikor egy kiadó szerződést bont olyan szerzőkkel, akiket szexuális erőszakkal vagy zaklatással megvádoltak. Az eddig legemlékezetesebb eset 2020 márciusában történt, amikor a Hachette Könyvkiadó nem vállalta Woody Allen memoárkötetének kiadását. A kiadó munkatársai kivonultak az irodáikból, hogy rábírják a vezetőséget a döntésre. Allent 1992-ben vádolta meg volt élettársa, Mia Farrow azzal, hogy közösen nevelt lányukat szexuálisan molesztálta. A bíróságon azonban nem tudta a vádakat a világhírű filmrendezőre bizonyítani. 

Az azóta felnőtt gyerekek továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy Allen molesztálta Dylan Farrow-t, így a rendező sokáig nem is talált kiadót önéletrajzi visszaemlékezéseinek. A Hachette visszalépése után végül Franciaországban tudta kiadatni.

Suzanne Nossel, az amerikai PEN Klub vezetője azt nyilatkozta, hogy megérti a kiadó indíttatását, miszerint nem kívánnak olyan szerzőkkel együtt dolgozni, akikkel kapcsolatban súlyos vádak merülnek fel vagy bizonyosodnak be.

„A Norton arról szóló döntése, hogy visszahívja a Roth-életrajzot viszont olyan nemkívánatos precedenst teremthet, ami szűkíti az olvasók információhoz való hozzáférésének és választási lehetőségeit” – vélte Nossel.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet