A Fekete Halálként is ismert bubópestis ütötte fel a fejét Mongóliában

A kínai egészségügyi tisztviselők beszámolása szerint az a bubópestis fertőzött meg egy embert, ami a történelem során korábban a Fekete Halál néven híresült el a 14. században. 

Fertőzött mormotától származhat

Mongóliában fertőződött meg egy férfi a bubópestissel, amivel a történelem során már a Fekete Halál becenévvel illetett halálos kórként találkozhattunk. 

Bubopestis
A Bubópestis Baktériumai / Fotó: Centers For Disease Control And Prevention

A fertőzött férfi a Pekingtől északnyugatra fekvő Bayannur városában él. Megbetegedését követően a városi tisztviselők 3. szintű pestismegelőzési figyelmeztetést és korlátozásokat rendeltek el az év hátralévő részéig. A hatóságok felszólították az embereket, hogy ne vadásszanak és étkezzenek fertőzött állatokat. A helyieknek különösen a mormoták elkerülésére érdemes figyelniük tekintve, hogy a napokban megjelenő bubópestis feltehetőleg egy ilyen rágcsáló elfogyasztása révén jutott az első beteg szervezetébe, írja a Big Think. 

Ma már kezelhető

A bubópestis ugyanaz a betegség, ami a 14. százasban Fekete Halálként híresült el és több mint 50 millió ember életét követelte. A betegséget főként bolhák terjesztik. Az általuk megfertőzött élőlények elfogyasztása révén a bubópestis kórokozói könnyen az emberi szervezetbe juthatnak. A bakteriáliás fertőzés a nyirokcsomókig terjed, ahol duzzanatot produkál. A betegség tünetei közé tartozik a magas láz, tűdőgyulladás, súlyosabb esetben pedig a halál. 

EEE vírus: újabb halálos kór bukkant fel az Egyesült Államokban

A koronavírus-járvány megfékezésére már tesztelik a vakcinákat, de a Covid-19 csak egy a sok járvány közül, amellyel az emberiségnek szembe kellett már néznie. Amerikában felbukkant egy új vírus, amit a kutatók jobbnak látnak szemmel tartani. Az eastern equine encephalitis (EEE) egy lovakat megbetegítő vírusos agyvelőgyulladás, a veszélyes betegséget szúnyogok terjesztik, írja a .

A kór azonban ma már jól kezelhető antibiotikumok segítségével. Ennek ellenére évente emberek százai fertőződnek meg bubópestissel. Az Egyesült Államokban az utóbbi években csak néhány eset került rögzítésre, főleg Új-Mexikóban, Arizonában és Coloradóban, ahol az élőhelyek lehetővé teszik a baktériumok könnyebb elterjedését a vadonélő rágcsálók körében. Ám ezek az esetek igen ritkák tekintve, hogy a megbetegedés elkerülhető, ha az ember kerüli a rágcsálókkal való közelebbi kontaktust. A pestis ugyan terjedhet emberről emberre, de ez az átviteli forma is ritka. 

Újabb sertésinfluenza?

A múlt héten a kínai kutatók egy másik közegészségügyi aggályt is jelentettek: egy vírust, ami a pandémiás megbetegedések minden lényeges tulajdonságát magán viseli. A Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában megjelent cikkben a vírust először sertésekben fedezték fel. A betegség a H1N1-ből származott, amelyet másképp sertésinfluenzának nevezünk. Ez a vírus képes emberről emberre terjedni, 2009 és 2010 között a becslések szerint 151,7 – 575, 4 ezer személy szenvedett a betegségben. 

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ez az újfajta vírus is képes lenne emberről emberre terjedni. A kutatók azonban megállapították, hogy a sertésekkel dolgozók 10%-a kapta el a G4 EA H1N1 reszortáns vírust. A fertőzőképesség ezen mértéke aggodalomra ad okot. 

A koronavírussal kapcsolatban egy korábbi cikkünkben már leírtuk a fontosabb tudnivalókat, valamint azt is, miként védekezhetünk ellene. Az utóbbi hetekben több oltóanyag is tesztelésre került. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból