Az egykori Bedő-gyűjtemény főműve, Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye is látható lesz szombattól Budapesten a Virág Judit Galériában, ahol egyszerre négy kiállítás várja az érdeklődőket.

Az elmúlt bő 100 év magyar képzőművészetének színe-java a Virág Judit Galériában

Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című dinamikus kompozíciójú festménye mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be – olvasható a galéria tájékoztatójában. Ez a mű is azok közé tartozott, amelyeket Csontváry a közönség elől rejtve, a bérelt patikájában őrzött.

Csontvary Kosztka Tivadar Hidon Atvonulo Tarsasag Festmeny
Csontváry Kosztka Tivadar: Hídon Átvonuló Társaság, 1903. / Fotó: Wikimedia

A közönség először a festő halála után 11 évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry-kiállításán láthatta. Csontváry műve mellett Rippl-Rónai Anella virágot tart című kukoricás képe, valamint Nádler István, Keserü Ilona, Maurer Dóra, aki a Tate Modernben önálló kiállítást rendezhetett, Fajó János, Fehér László, Lakner László kiemelt alkotásai és Bak Imre négy festménye is látható lesz.

Mattis Teutsch János (1884-1960) az avantgárd kimagasló alakja műveinek átfogó tárlatát Éber Miklós gyűjteményén keresztül ismerhetik meg az érdeklődők. Mattis Teutsch (1884-1960) kiemelkedő módon járult hozzá az 1910-es és 1920-as évekbeli európai avantgárd, az expresszionista és konstruktivista absztrakció művészetéhez.

Éber Miklós Mattis Teutsch János műveinek egyik legelkötelezettebb gyűjtője volt. Az 1980-as és 1990-es évek során kitartó kutatómunkával építette fel javarészt Mattis Teutsch műveiből álló gyűjteményét, amely a művész 1915 és 1927 közötti avantgárd periódusának alkotásait tartalmazza.

Két kortárs magyar művész képei is ingyenesen megtekinthetők

Radák Eszter a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legeredetibb és legsikeresebb alkotója három év után mutatkozik be önálló kiállításon. Legfrissebb munkáin a tájképek mellett a változatos belső terek válnak hangsúlyossá. A kiállításon új műfaji kísérletként digitális festmények is helyet kaptak.

Demény Miklós (1939-2010) alkotásaiból teljes életművet átfogó válogatás lesz látható a galériában.  Mint írják, Demény Miklós életműve egységes, folyamatos és azonos tőről fakadó. Már az 1960-as évek első feléből való művei is arról tanúskodnak, hogy Demény művészete a kezdetektől pontosan meghatározott irányban, a kubizmus és a geometrikus konstruktivizmus eredményeit forrásnak tekintő úton haladt – olvasható a tájékoztatóban. A kiállítások július 30-ig ingyenesen látogathatók a Virág Judit Galériában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet