Elena Cornaro Piscopia szobra felkerülhet a padovai térre, amelyen 78 szobor áll, mindegyiket férfiaknak szentelve.

78 szobor, mind férfi

Vitákat kavart az a javaslat, hogy a világ első doktori fokozatát megszerző nő szobrát helyezzék be a 78 jelentős férfialak tiszteletére szentelt szobor közé Észak-Olaszország egyik prominens terén, írja a The Guardian.

Elena Lucrezia Cornaro Piscopia 1678-ban szerzett filozófiai doktori fokozatot a Páduai Egyetemen. De neve mégsem merült fel, amikor a pádovai tisztviselők a 18. század végén szobrokat állítottak fel a Prato della Valle-ban, Olaszország legnagyobb terén, ahol olyan történelmi személyiségekre emlékeznek, akik vagy a városból származtak, vagy kapcsolatban álltak vele.

Eredetileg 88 szobor díszítette a 90 000 négyzetméteres tér középső szigetét, amelyek mindegyike férfi, köztük Galileo Galilei olasz tudós, Antonio Canova szobrász és több pápa előtt tiszteleg. Napóleon hadserege azonban 10 velencei dogének szentelt szobrot semmisített meg, miután meghódította a Velencei Köztársaságot; nyolcat később obeliszkek váltottak fel, míg a talapzatok közül kettő üres maradt.

Bár a Páduai Egyetemen már létezik Piscopia tiszteletére szolgáló szobor, két helyi tanácstag, Simone Pillitteri és Margherita Colonnello javasolta, hogy egy másikkal ünnepeljék őt a Prato della Valle egyik üres talapzatán. „Talán nem annyira köztudott, hogy azok az alakok, akiknek a kőképeket szentelték, kivétel nélkül mind férfiak” – írta a pár a városi tanács elé terjesztett indítványában.

Törvény nem tiltja, mégsem emlékeztek meg nőkről

A javaslat azután született, hogy a Mi Riconosci, a kulturális örökség szektorban dolgozó szakemberek egyesülete összeírta az ország közterületein felállított összes olasz figurát ábrázoló szobrot, és megállapította, hogy mindössze 148-at szenteltek nőknek.

Federica Arcoraci, a Mi Riconosci művészettörténésze szerint Prato della Valle csak férfiakból álló felállása „hatással volt életünkre és kollektív képzeletünkre”. Azt mondta: „Az 1776-os Prato della Valle rendelet megtiltotta a szentek, élő emberek és a városhoz nem kötődő emberek szobrait, de soha nem tiltotta a nők ábrázolását.”

Nyilvánvalóan ez a történelem egy bizonyos trendjének az eredménye. De ma már lehetséges egy olyan projektet létrehozni, amely teljes egészében kapcsolódik a tér történetéhez

– mondta Arcoraci.

Már a Piscopia-szoborról szóló javaslat is vitát váltott ki

Ennek ellenére a javaslat azonnal vitát váltott ki, és az ellenzők azzal érveltek, hogy egy Piscopia-szobor elhelyezése a téren „kiszakadna a történetéből”. Carlo Fumian, a Padovai Egyetem történelemprofesszora szerint a „drága és bizarr” ötlet „kicsit divatos, de kulturálisan következetlen”.

„Az emlékműveket úgy mozgatni, mintha Lego-darabok lennének, veszélyes és nem intelligens játék” – mondta az Il Mattino di Padova című helyi lapnak. “Ehelyett segítenünk kell az embereknek felfedezni az eredeti [szobrot], amely diadalmasan ül az egyetemen.”

Davide Tramarin művészettörténész szerint a két üres talapzatnak üresen kell maradnia, mivel az a Napóleon csapatai által elkövetett történelmi pusztítás szimbóluma.

Fabrizio Magani, a padovai kulturális örökség felügyelője nyitott az ötletre, de azt javasolta, hogy a téren a közelmúltból származó női alakot ünnepeljenek.

Megdöbbentő, hogy már pusztán az a javaslat is, hogy a város egyik fontos alakját ábrázoló szobor legyen, ekkora vitát váltott ki. De meglepő, hogy Piscopia nincs ott, amikor más, kevésbé fontos férfialak van

– mondta Leonardo Bison, egy padovai újságíró.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet