Pablo Picasso, a híres 20. századi spanyol művész örökösei a 21. századi kereskedelembe vonulnak be azáltal, hogy 1010 olyan digitális műalkotást adnak el kerámiájának egyik darabjából, amely még soha nem volt nyilvánosan – meglovagolva a kriptovaluta hóbortját, amely viharba vette a művészet és a pénzügy világát.

Picasso örökösei hidat építenek az NFT és a képzőművészet között

Pablo Picasso unokája, Marina Picasso és fia, Florian Picasso egy exkluzív interjúhoz a hivatalos bemutató előtt a héten megnyitották lakásukat – amely híres ősük alkotásaival van tele– egy előkelő genfi ​​negyedben, írja az AP

Pénzt akarnak szerezni, és meglovagolni az érdeklődési hullámot a nem helyettesíthető tokenek vagy az NFT-k iránt, amelyek milliókat kerestek messze kevésbé ismert művészek számára, és egyesek kritizálták őket, mint környezetkímélő meggazdagodási terveket.

A közgazdasági szakzsargonban a helyettesíthető token olyan eszköz, amely egy az egyben cserélhető. Gondolj a dollárra vagy a bitcoinokra – mindegyik pontosan azonos értékű, és szabadon lehet kereskedni vele. Ezzel szemben a nem helyettesíthető tárgynak megvan a maga külön értéke, mint egy régi ház vagy egy klasszikus autó.

Ha ezt a fogalmat keresztezzük a kriptovaluta technológiával, akkor NFT-ket kapunk. Tulajdonképpen digitális hitelességi tanúsítványok, amelyek a digitális művészethez csatolhatók, vagy jóformán bármi máshoz, ami digitális formában érkezik – hangfájlok, videoklipek, animált matricák, vagy akár egy online olvasható hírcikkek.

Megpróbálunk hidat építeni az NFT világa és a képzőművészeti világ között

 – mondta Florian Picasso, a művész dédunokája.

A bevétel egy részét az ápolóhiány és a szén-dioxid kibocsátás enyhítésére ajánlják fel

Cyril Noterman, Florian Picasso régi menedzsere és Kathryn Frazier, a projekt publicistája azt nyilatkozta az Associated Press-nek, hogy a Sotheby’s márciusban aukciót rendez, amely egy egyedi NFT-t és a tényleges kerámiatálat is tartalmaz majd. Később azonban a Sotheby’s szóvivője határozottan tagadta, hogy Picasso művét NFT-ben tervezné eladni.

Egy NFT Picasso szinte korszakos szimbolikát hoz magával, olyasmit, mint amikor a Beatles-kollekció végre felkerült az iTunes-ra. A család és cégvezetői szerint a cél egy fiatalabb Picasso-rajongói közösség létrehozása.

Milyen furcsának tűnhetnek most a régebbi idők, amikor Picasso, a legenda szerint, egyszerűen egy szalvétára firkált egy éttermi étkezés fizetéseként – keze munkája állítólag jóval meghaladta az általa fogyasztott ételek és italok árát.

A bevétel egy részét jótékony célokra ajánlják fel – egy részt egy jótékonysági szervezetnek, amelynek célja, hogy segítsen leküzdeni az ápolóhiányt, a másikat pedig egy nem kormányzati szervezetnek, amely a légkörben lévő szén-dioxid-kibocsátás csökkentését kívánja segíteni. 

Az NFT-k zenéjét is Florian Picasso, aki DJ és zenei producer, valamint John Legend dalszerző és Nas rapper állította össze.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet