Olvasom Megkap mindent, mégis összeomlik az élete – A Vak...

Megkap mindent, mégis összeomlik az élete – A Vak Majomé a 2019-es Margó-díj

Vak majom című regényéért Fehér Boldizsár vehette át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat az irodalmi fesztivál csütörtöki megnyitóján a Várkert Bazárban, írja a Népszava az MTI-re hivatkozva.

- Advertisement -

Valuska László fesztiváligazgató az esemény csütörtöki megnyitóján elmondta: a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválhoz kapcsolódó programként megvalósuló Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron ötödik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének.

Fehér Boldizsár a díjjal 500 ezer forintot, valamint 10 millió forint értékű médiatámogatást kap első könyve népszerűsítéséhez, a Müpa pedig a Literárium sorozatában önálló estet szervez a nyertesnek.

Fehér Boldizsár 1992-ben született, Budapesten él. Tavaly, 2018-ban végzett az ELTE művészettörténet és filozófia szakán.

Fehér Boldizsár, a Vak Majom szerzője, a 2019-es Margó-díjas / Fotó: Valuska Gábor

Írt forgatókönyvet és színdarabot, a Vak majom az első regénye, melyet 2018-ban a Magvető adott ki. „Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról Fehér Boldizsár regényének főhőse.

A Vak majom hősének sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilliárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie.

Kiderült, kik szerepelnek a Margó-díj 2019-es listáján

Ötödik alkalommal adják át az őszi Margó Irodalmi Fesztivál keretében a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díj at. A díj az átadók szándéka szerint „nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti”, írja blog.

A Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. Érdekes módon azonban éppen ez mozdítja ki abból a céltalan állapotból, amibe kényelmesen belesüppedt. Az alapvető életfilozófiája ugyanis sokáig az, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit.

Az idei Margó-díj tízes listáját előbb három jelöltre szűkítették: Fehér Boldizsár Vak majom című regénye, Mucha Dorka Puncs című regénye és Moesko Péter Megyünk haza című novelláskötete. Az idei zsűri tagjai: Antal Nikolett, Czinki Ferenc, Gaborják Ádám, valamint Valuska László voltak.

“Az az érzésem, mintha egy posztapokaliptikus vízióban lennék benne” – ContextUs

„A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet. Ilyen könyv Milbacher Róbert bemutatkozása is.” Tehát ha egyetértünk Valuskával, akkor azt mondhatjuk, hogy új hangot jelentesz a magyar kortárs irodalom berkein belül.

A díjat 2015-ben adták át először, a nyertes akkor Totth Benedek lett a Holtverseny című könyvével, 2016-ban Milbacher Róbert kapta meg a Szűz Mária Jegyeséért, 2017-ben Szöllősi Mátyás vehette át a Váltóáramért, tavaly pedig Mécs Anna Gyerekzárát ismerte el a zsűri.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Meghalt Makkai Ádám költő, az első ’56-os menekült, aki bekerült a Harvardra

"Kezdetben 80 centes órabérért konyhai kisegítő voltam, aztán 1957-ben én voltam az első '56-os menekült, aki bekerült a Harvardra" – mondta erről az időszakról egy interjúban.

Billie Eilish-től lesz hangos az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni

Billie Eilish lesz a legfiatalabb énekes, aki James Bond-film főcímdalt énekel. A legendás franchise a Z-generációs sztárral kíván átlépni a 21. századba.

Így néznek ki a ’90-es és 2000-es évek popikonjai

Kíváncsi vagy, mennyit változtak kedvenc zenészeid az elmúlt évtizedekben?

Ők a legadakozóbb világsztárok, akik nem jachtokra és gyémántokra költik a vagyonukat, hanem a világ megmentésére

Klímavédelem? Emberi jogok? Oktatás vagy vezetékes víz- és csatornahálózat kiépítése a fejlődő országokban? Mutatjuk, hogy mely ügyeket kik karolták fel a leghíresebb sztárok közül.

ez is érdekeltéged
<3