A régészek szerint a Tal Banat városa mellett álló halom, a Fehér Emlékmű az i. e. 3. évezredből származik és alapvetően különbözik a többi hasonló ókori építménytől.

Nem a legyőzött ellenség tömegsírja

Kutatók szerint az észak-szíriai temetődomb, az úgynevezett Fehér Emlékmű lehet a legrégebbi háborús emlékmű, írja a The Guardian

Tal Banat városa mellett emelkedő dombról korábban úgy vélték, hogy ellenséges katonák tömegsírja lehetett. De az Antiquity-ben megjelent friss tanulmány szerint inkább a közösség hősi halottja előtt adózik az i. e. 3. évezredben épített emlékhely.

Tal Banat Feher Emlekmu Haborus Emlekmu Sziria
A Fehér Emlékmű Tal Banat Mellett / Fotó: Torontói Egyetem

A szerzők azt állítják, hogy a holttestek elhelyezésének módja arra utal, hogy az állami hadsereg elesett katonáiról emlékeznek meg. Az sem kizárt, hogy ellenséges katonák holttestét is eltemették itt.

Kapcsolódó cikk

Több hasonló építmény is található Szíria északi részén elszórva. Néhányról úgy vélik, hogy győztes csaták emlékére épültek, a legyőzött seregek katonáinak tömegsírja felett. Több emlékhelyen mezopotámiai ékírás utal a győztes csatára.

A Fehér Emlékmű csak kívülről hasonlít a többi hasonló építményhez

A Tal Banatban található Fehér Emlékmű azonban mind szerkezetében, mind a holttestek elhelyezésében különbözik a többi hasonló építménytől. A holttestek gondos elrendezése inkább arra utal, hogy a háborúban elesettek emlékére emelték.

Az ókori emberek ugyanúgy tisztelték a csatában elesetteket, ahogyan mi is. Nem tudjuk, hogy győztek vagy vesztettek a harcban. Azt tudjuk, hogy a holttesteket máshonnan szállították ide, talán nem is azonnal az esemény után, és itt egy olyan hatalmas dombon temették el őket, amely több kilométer távolságból is jól látható

– mondta Anne Porter professzor, a tanulmány vezető szerzője, a Torontói Egyetem munkatársa.

A kutatók úgy vélik, hogy ez lehet az első ismert háborús emlékmű a világon. A tanulmány szerint a maga korában komoly eredménynek számított egy ilyen építmény kivitelezése. A kutatás azt is megemlíti, hogy még nem teljesen ismerjük Szíria északi és középső területein megtalálható hasonló építmények funkcióját, amelyek megértése további régészeti kutatómunkát igényel.

Bár Egyiptom sorra szállítja a fantasztikus régészeti felfedezéseket az utóbbi néhány évben, legyen az számos kiváló állapotban megmaradt szarkofág feltárása és látványos felnyitása vagy egy egész város felfedezése, Szíriában is maradt bőven régészeti szenzáció.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet