Úgy tűnik, egy újabb van Gogh-kép rejtélyét sikerült megoldani

Nyomozás közben előkerült a családi harmónium is.

Vincent van Gogh összegyűrte az elkészült vázlatot mérgében

Pár hete derült fény arra, hogy Leonardo da Vinci egyik híres freskója, Az anghiari csata nem készült el. Most Vincent van Gogh-ról derült ki hasonló történet. 

Paul Gachet Van Gogh Festmeny
Ifj. Paul Gachet festménye / Fotó: Patrick Delsaut archive

Van Gogh egyik legizgalmasabb portréja orvosa 21 éves zongorázó lányát, Marguerite Gachet-t ábrázolja. Van Gogh szeretett volna egy másik képet is festeni a lányról a család másik hangszere, a harmónium mellett. Eddig úgy tudtuk, hogy nem fogott hozzá a képhez, most azonban ezt az elméletet cáfolja egy hamarosan megjelenő könyv, írja a The Art Newspaper

1890 júniusában, miután elkészült a Marguerite Gachet at the Piano című képével, van Gogh megírta testvérének, hogy barátja, dr. Paul Gachet megígérte neki, lánya megint modellt állhat neki a házi orgonával. 

Yves Vasseur, a Vincent van Gogh: Matters of Identity (Identitáskérdés) című könyv szerzője azt állítja, hogy a művész tanulmányt készített a második festményhez, és megtalálta az elveszett alkotás másolatát. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A bizonyíték dr. Gachet fiának 1961-ben keletkezett feljegyzése, miszerint lánytestvére modellt állt Auvers-sur-Oise-i otthonukban a festőnek. Ifjabb Gachet ekkor 17 éves volt. Felidézte, hogy van Gogh készített egy szénrajzot, amit fixált, majd kirakott a kertbe száradni. Azonban a papír odaragadt a kőhöz, és amikor fel akarta szedni, elszakadt. A festőt feldühítette a történet, összegyűrte a megmaradt vázlatot és felhagyott a projekttel. 

A rajzról szóló dokumentumot ifj. Gachet egyik barátjánál találták meg. Az bizonyítja a rajz létezését, hogy 1908-ban ifj. Gachet van Gogh vázlatáról készített egy olajfestményt. Bár ez a másolat eltűnt, Vasseur talált róla egy fekete-fehér fényképet, amelyen több apró részlet is bizonyítja, hogy a Gachet-házban készült. Nem egészen hű másolatról, inkább egy homage-ról van szó. A fotón Marguerite jóval idősebbnek néz ki, mint amikor van Gogh lefestette, és nem játszik, hanem a hangszer mellett ül. 

A harmónium előkerült

A festmény 1963-ban eladták a Cuesmes-i önkormányzatnak, aztán nyoma veszett. Vasseurnek sem sikerült felderítenie, hogy merre lehet a kép. Megtalálta viszont a család harmóniumát, amely a szomszédos város múzeumának raktárából került elő. 

 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az is elképzelhető, hogy maga van Gogh is játszott a hangszeren. A festő ugyanis korábban tanult zongorázni. Mivel a zongoraórákon folyamatosan a festészethez hasonlította a zenét, a hangjegyeket különböző színekkel társította, ezzel őrületbe kergette a tanárát. 

Van Gogh utolsó festményének helyszínét egy képeslap segítségével sikerült beazonosítani. Idén nyáron pedig nyilvánosságra hozták Paul Gauginnel folytatott levelezését, amely igazi művészettörténeti kuriózum. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból