Követem Élet + Stílus Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína nem kér a...

Az Egyesült Államok, Oroszország és Kína nem kér a WHO globális vakcina-egyezményéből

Promóció

A három nagyhatalom nem vesz részt a WHO égisze alatt a koronavírus legjobb ellenszer kifejlesztéséért és elosztásáért létrejött globális megállapodásban.

Önkényes nagyhatalmak külön utakon

Promóció
- Advertisement -

Az egész világot izgalomban tartja, hogy mikor készül el végre az újtípusú koronavírus elleni oltóanyag. Júniusban három vakcina is célegyenesbe jutott, azóta viszont az AstraZeneca kísérleteit le kellett állítani – ebből az anyagból rendelt hazánk is 5 millió dózist. Miközben rengeteg álhír is terjed a vakcinával kapcsolatosan, a tudósok attól is tartanak, hogy többször is meg lehet fertőződni a koronavírussal.

/ Illusztráció: Enters for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) segít koordinálni azt a hatalmas munkát, amit a Covid-19 vakcina kifejlesztése és az egyes országok közötti szétosztása jelent. A Trump-kormányzat azonban úgy döntött, hogy nem vesz részt ebben a folyamatban, írja a Futurism.

Más módon kell védekeznünk a levegőben terjedő koronavírus ellen

Beszélgetés, köhögés vagy tüsszentés hatására apró cseppecskéket szórunk szét a levegőbe. Ez zárt térben veszélyes lehet, főleg tömegben. Ezért is jellemzően éttermekben, bárokban, templomokban munkahelyeken vagy hajókon alakultak ki koronavírus-gócpontok. A pandémia kitörése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, nagyobb cseppek formájában, amelyek az ember arcára kerülnek.

Pedig már 156 ország, köztük 64 jóléti állam, mint Ausztrália vagy Japán aláírták a COVAX nevű kezdeményezést, amely azt szabályozza, hogy a hamarosan elkészülő Covid-19 vakcinából készülő első 2 milliárd dózist az országok milyen mennyiségben és sorrendben kapják meg. A napokban várható, hogy további országok csatlakoznak az egyezményhez, de az USA, Kína és Oroszország távolmaradása feltűnő.

Egységben az erő – és az egészség

„Nem csupán ez a helyes, hanem ez az egyetlen okos dolog, amit az országok tehetnek” – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a szervezet főigazgatója szeptember 21-i sajtótájékoztatóján a kezdeményezéshez történő csatlakozásról.

Széles támogatói bázis hiányában előfordulhat, hogy nem sikerül összegyűjteni a COVAX sikeréhez szükséges indulótőkét.

Az az elképzelés, hogy kilenc folyamatban lévő vakcinakutatás elősegítése érdekében az országok egyesítik erőforrásaikat, és az elkészült vakcinából megvásárolnak egy adott mennyiséget. Eddig 3 milliárd dollár gyűlt össze a szükséges 35 milliárddal szemben.

Itt nem jótékonykodunk, hanem ez minden ország legfőbb érdeke. Vagy mindannyian egy irányba evezünk, vagy elsüllyedünk

– tette hozzá Tedros.

Eközben Kína és Oroszország már megkezdte a kísérleti oltóanyag terjesztését még mielőtt a klinikai tesztek igazolták volna, hogy biztonságosak és hatásosak. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke is kifejezte már hasonló szándékát, ahogyan azt is, hogy nem fogja támogatni a COVAX-ot.

Az LG high-tech parazitaölő okosmaszkot gyártott, amit össze lehet kapcsolni a telefonunkkal

2020 elején, a koronavírus-járvány vuhani kitörésekor megdöbbenve figyeltük a kétségbeesett, ám kreatív alternatív maszkokról készült fotókat. Aztán a lakosság egész Európában felvásárolta az egészségügyi maszkokat, miközben a hivatalos álláspont még azt sulykolta, hogy csak a betegeknek szükséges viselniük. Közben a tudósok igyekeztek a laikusok számára is látványos módon bizonyítani, miért fékezi meg a vírus terjedését a maszkhasználat.

Az USA már megállapodott oltóanyag-fejlesztőkkel, hogy biztosítsák az ország számára szükséges mennyiséget, ha befejeződött a  tesztelés. Ezt a lépést Tedros korábban „vakcina-nacionalizmusnak” nevezte.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3