A kortárs magyar képzőművészet egyik legjelentősebb elismerése, az Esterházy Művészeti Díj (Esterházy Art Award) több nyertesének közreműködésével rendeztek kiállítást a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

Az utóbbi hónapok után egyértelmű, hogy az elzárkózás akár pozitív hatással is lehet

A boldogság szigetei – Best of Esterházy Art Award című kiállítás a CHB első tárlata az idén, amelyet a koronavírus-járvány enyhülése révén végre “valós térben” rendezhettek meg.

Azonban a művek mégis kapcsolódnak a világjárványhoz – fejtették ki az augusztus 19-ig látogatható tárlatról szóló közleményben, amely szerint “a karantén alatt érezhetővé vált”, hogy “mindannyian szigetek vagyunk”.

A Boldogsag Szigetei Best Of Esterhazy Art Award Kiallitas Collegium Hungaricum Berlin
A Boldogság Szigetei – Best Of Wsterházy Art Award Kiállítás / Antal Barbara / Collegium Hungaricum Berlin
Sok művésznek viszont éppen ez az állapot, az “állandó home office” jelenti a “normalitást”, és a társadalom “a művészek effajta életmódját nem korlátozásnak tartja, inkább önmegvalósításként könyveli el”.
Az utóbbi hónapok pedig megmutatták, hogy “az elzárkózás akár pozitív hatással is lehet az egyénre, sőt, utat nyithat akár a boldogság felé is”.

A kiállítás számos Esterházy Művészeti Díjas művésznek ad helyet

A kiállítás ezt a “dinamikát” járja körül kortárs alkotók szemszögéből – áll a közleményben, amelyben hozzátették, hogy kiállító művészek közül korábban többen elnyerték az Esterházy Művészeti Díjat.

Az elismerést az ausztriai Kismartonban működő Esterházy Alapítvány (Esterházy Privatstiftung) hozta létre 2009-ben.

Az alapítvány földrajzi helyzete és közép-európai történelme révén kulturális összekötő szerepet tölt be Kelet és Nyugat, múlt és jelen között, és kulturális tevékenységének egyik fontos eleme a díj, amelynek célja fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása, illetve a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása.
A nyertesenként ötezer euróval (1,8 millió forint) járó díjat kétévente, legalább kettő, legfeljebb három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda egy független, nemzetközi szakmai zsűri.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet