Az osztrákként azonosított turista csak egy szelfit akart a műalkotással, de mivel ráült a gipszöntvényre, meg is rongálta azt.

Sietve hagyta el az intézményt

Az észak-olaszországi Possagno-i Gipsoteca Múzeum dolgozói szerint egy turista Antonio Canova szobrával készített egy szelfit. A műalkotásra rá is ült, ennek folytán azonban letörte annak két lábujját. 

Canova Szobor
A Megrongált Canova-Szobor / Fotó: A Museo Gypsotheca Antonio Canova Hivatalos Facebook-Oldala

A The Art Newspaper értesülése szerint az incidensre július 31-én került sor. A megsérült munka eredetileg 1804-ban készült gipszből, amelyhez Paolina Bonaparte állt modellt a római Galleria Borghese-ben. A múzeum által osztrákként azonosított turista ezen a gipszöntvényen ülve készített egy szelfit, majd sietve hagyta el az intézményt anélkül, hogy bejelentette volna a kárt. Az őrök azonban pár perc után kiszúrták a rongálást és riasztották az intézményt. 

Próbálják beazonosítani az elkövetőt

A Possagno-i Gipsoteca Múzeum dolgozói megerősítették, hogy a szobor megrongálója nem olasz, hanem osztrák. A biztonsági felvételekről próbálják beazonosítani az elkövetőt. Ha ez megtörténik, a turista nem térhet haza. 

Visszakerült tulajdonosához a nácik által ellopott reneszánsz festmény

Grete Unger Heinz gyerekkora óta rajongott Jacopo del Sellaio, firenzei festő 15. századi munkájáért, ami Madonná t és gyermekét ábrázolja. A műalkotást édesanyja örökségét tette ki, ám a német hatóságok elkobozták azt a zsidó családtól 1942-ben. A festmény azonban nem tűnt el örökre.

A képzőművészeti életben az utóbbi időben több hasonló eset volt megfigyelhető. Drezdában az évszázad műkincsrablása történt, míg Klimt festményének elrablói bevallották, hogyan emelték el a neves festő alkotását. Több mint 19 ezer műkincsre találtak egy fekete piacon, de letartóztatták Angela Gulbenkiant is, akinek két lopási váddal és egy elfogató paranccsal kell szembenéznie a kalapács alá szánt értékek helyett. Vincent Van Gogh utolsó festményének helyszínét egy képeslap, míg Vermeer rejtélyes tájképének helyét a Google Earth segítségével találták meg.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.