Minden nap velünk van, és nagymértékben megkönnyíti az életünket. Voltak és vannak tagadói, de a pandémia idején még azok is elismerték az előnyeit, akik addig nem használták.
A bankkártya története nem nyúlik vissza hosszú évszázadokra, csupán az 1800-as évek második feléig. Kényszer szülte megoldás volt, később mégis a pénzvilág és politika szereplői viaskodtak érte. Kiváncsi vagy a történetére? Lássuk, miként jutottunk el a fémlaptól a mágnescsíkkal ellátott kártyáig.

A bankkártya és hitelkártya elődje

A hitelezés intézménye, a pénzügyi szolgáltatások már évszázadok óta működnek, csakhogy nem a bankok találmánya volt, mint hinnénk. Akárcsak a hitelezés, éppúgy a bankkártya is a kereskedelemhez és független pénzügyi szolgáltatókhoz köthető. Az olyan ügyfélközpontú szolgáltatók, mint napjainkban a BizPay hozták a megoldásokat.

A kereskedőnek századokkal ezelőtt is az volt az érdeke, hogy eladjon és abból bevételt szerezzen, de könnyebb volt a dolga, mivel ismerte az összes vevőjét. Aki rendesen fizetett, az kaphatott hitelt, aki elmismásolta a törlesztést, azzal nem bántak kesztyűs kézzel. Azonban az 1800-as évek végén, az ipari forradalom termékdömpinget, több kereskedőt és több fizetőképes vásárlót hozott. Ekkor kezdték el alkalmazni a kereskedők az úgy nevezett hitelérmét, a jól fizető vevőik elkötelezésére.

Az első próbálkozások

A fémből készült, téglalap alakú fizetőkártya (hűségkártya) az amerikai Western Union Telegraph Company kezelésében került a piacra 1910-ben. Az ezzel az eszközzel rendelkező ügyfeleik hitelbe telefonálhattak és küldhettek táviratot, fizetniük csak hó végén kellett. Az 1930-as évekre már az olajtársaságoktól kezdve az áruházakig sokan adtak ki fizetőkártyákat, és a fémlapokon már a vevő neve is szerepelt.

Bár ezek a kártyák is az ügyfelek restanciáját – kötelezettségét – voltak hivatottak jelezni, azonban a mai hitelkártyától alapvetően eltértek. Azontúl, hogy fémből készültek, csupán egy cég felé tartoztak a tulajdonosok, hiszen csak a szolgáltatónál “fizethettek” vele.

Mcnamara pénztárcája

A fáma szerint Frank McNamara, egy amerikai bankár, miután megvacsorázott egy étteremben a barátaival, rádöbbent, hogy otthon felejtette a pénztárcáját. Ekkor jutott eszébe az ötlet, milyen kényelmes lenne egy olyan eszköz a fizetéshez, ami elfér a mellényzsebben is. Arról nem is beszélve, hogy nemcsak egy adott cégnél lehetne vele kiegyenlíteni a számlát, hanem bárhol és bármikor. McNamara véletlenül épp egy hitelügyletekkel foglalkozó cégnél dolgozott, és a Hamilton Credit Corporation terveivel passzoló ötletet a cég vezetése is támogatta. Az 1950-ben kiadott Diners Club kártyából eleinte kétszáz tag kapott, majd sikerén felbuzdulva további húszezer kártyát bocsátottak ki.

Hamarosan a Bank of America és az American Express kártyái is megjelentek. Az üzlet pedig beindult.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!