Nézem Képzőművészet Valaki közel 13 milliárd forintnyi összeget fizetett a részeg...

Valaki közel 13 milliárd forintnyi összeget fizetett a részeg kínai hercegeket ábrázoló festményért

Promóció

A 700 éves papírtekercs az egyik leghíresebb kínai császárt és kíséretét ábrázolja, amint kapatosan hazalovagolnak egy görbe este után.

A keménykezű uralkodó is volt fiatal

Promóció
- Advertisement -

Kínáról mostanában a koronavírus, az Egyesült Államokkal vívott hatalmi harc, a kommunista párt cenzúrája és kultúrpopagandája, a hongkongi tüntetések vagy az emberek megfigyelése jut eszünkbe. Most viszont egykori kultúrkincseivel kapcsolatban került be az ország a hírekbe.

Az öt részeg herceg hazalovagol / Fotó: Vincent Yu/AP

A kínai Jüan-dinasztia korában (1271-1368) készült, 700 éves tekercs több mint 32 millió angol fontért, azaz mintegy 12,7 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el egy hongkongi árverésen, írja a The Guardian.

Ben Affleck dolgozza fel a klasszikusnak számító Kínai negyed történetét

Az erotikus thrillerben is játszó Ben Affleck mélyére ás Hollywood történetében a The Big Goodbye: Chinatown and the Last Years of Hollywood című könyv adaptációjával, amely a klasszikus film noir, a Kínai negyed készítésének történetét tárja fel, írja a . A film eseményei a Paramount stúdió körül játszódik, ahol a legendás stúdióvezető, Robert Evans is dolgozott.

Az öt részeg herceg hazalovagol című festmény az ismert kínai művész és hivatalnok, Ren Renfa alkotása. A két méter hosszúságú papírra festett kép a hercegeket és szolgáikat ábrázolja. Az egyik közülük herceg Li Lung-cse, aki később Kína egyik legjelentősebb dinasztiájának, a Tang uralkodóház (618-907) császára lett Hszüang-cung néven 713-756 között. 43 évig tartó uralkodása nem csak időben számít rekordhosszúságúnak, hanem a császárság aranykorát is elhozta a stabil bel- és külpolitika, a virágzó művészetek és vallási élet, valamint technikai újítások alkalmazása révén.

Watch as this centuries-old imperial scroll from the Yuan dynasty is brought to life. ‘Five Drunken Princes Returning on Horseback’ is a rare surviving work by master painter Ren Renfa (1255 – 1327), depicting a future Tang Dynasty emperor and his four brothers after a joyous night out. Kept in the imperial collection of the Qing Dynasty and transported out of the Forbidden City by the Last Emperor, Pu Yi, this masterpiece then passed through the hands of a host of prominent collectors. It is now a highlight of our upcoming auction of Fine Classical Chinese Paintings at #SothebysHongKong on 8 Oct. #Sothebys #SothebysAsianArt #ChineseArt #ChinesePainting #ChineseScroll

No Description

A tekercsről a császári gyűjtemények is említést tesznek, és számos tulajdonos pecsétje, köztük több császáré is rákerült az évszázadok során.

Az ittas lovaglás nem számított kihágásnak

1922-ben a tekercset Hszüan-tung (vagy Pu Ji), akinek emlékiratai alapján készült Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című Oscar-díjas filmje, elszállította a Tiltott Városból a Csing-dinasztia bukása után. A festmény értékét minimum 7 millió angol fontra becsülték, tehát ehhez képest közel ötszörös áron kelt el. Ren további 21 ismert festményét múzeumok és magángyűjtemények őrzik.

Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta. A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be.

„A festmény azt örökíti meg, ahogyan az öt herceg, miután jól érezték magukat és lerészegedtek, hazatérnek a szórakozásból. Az egyik herceg közülük Kína legnevesebb uralkodója lesz később. Úgy ábrázolták, mint aki eléggé bírja ahhoz az italt, hogy utána még a részeg társaival hazatérhessen” – mondta Sally Fong, a Sotheby’s aukciósház kínai festészettel foglalkozó szakértője.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3