Valaki közel 13 milliárd forintnyi összeget fizetett a részeg kínai hercegeket ábrázoló festményért

A 700 éves papírtekercs az egyik leghíresebb kínai császárt és kíséretét ábrázolja, amint kapatosan hazalovagolnak egy görbe este után.​

A keménykezű uralkodó is volt fiatal

Kínáról mostanában a koronavírus, az Egyesült Államokkal vívott hatalmi harc, a kommunista párt cenzúrája és kultúrpopagandája, a hongkongi tüntetések vagy az emberek megfigyelése jut eszünkbe. Most viszont egykori kultúrkincseivel kapcsolatban került be az ország a hírekbe.
Öt Reszeg Herceg Hazalovagol Kína Tekercs
Az Öt Részeg Herceg Hazalovagol / Fotó: Vincent Yu/Ap
A kínai Jüan-dinasztia korában (1271-1368) készült, 700 éves tekercs több mint 32 millió angol fontért, azaz mintegy 12,7 milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el egy hongkongi árverésen, írja a The Guardian. Az öt részeg herceg hazalovagol című festmény az ismert kínai művész és hivatalnok, Ren Renfa alkotása. A két méter hosszúságú papírra festett kép a hercegeket és szolgáikat ábrázolja. Az egyik közülük herceg Li Lung-cse, aki később Kína egyik legjelentősebb dinasztiájának, a Tang uralkodóház (618-907) császára lett Hszüang-cung néven 713-756 között. 43 évig tartó uralkodása nem csak időben számít rekordhosszúságúnak, hanem a császárság aranykorát is elhozta a stabil bel- és külpolitika, a virágzó művészetek és vallási élet, valamint technikai újítások alkalmazása révén. https://www.instagram.com/p/CF_NMqvBKl5/ A tekercsről a császári gyűjtemények is említést tesznek, és számos tulajdonos pecsétje, köztük több császáré is rákerült az évszázadok során.

Az ittas lovaglás nem számított kihágásnak

1922-ben a tekercset Hszüan-tung (vagy Pu Ji), akinek emlékiratai alapján készült Bernardo Bertolucci Az utolsó császár című Oscar-díjas filmje, elszállította a Tiltott Városból a Csing-dinasztia bukása után. A festmény értékét minimum 7 millió angol fontra becsülték, tehát ehhez képest közel ötszörös áron kelt el. Ren további 21 ismert festményét múzeumok és magángyűjtemények őrzik. „A festmény azt örökíti meg, ahogyan az öt herceg, miután jól érezték magukat és lerészegedtek, hazatérnek a szórakozásból. Az egyik herceg közülük Kína legnevesebb uralkodója lesz később. Úgy ábrázolták, mint aki eléggé bírja ahhoz az italt, hogy utána még a részeg társaival hazatérhessen” – mondta Sally Fong, a Sotheby’s aukciósház kínai festészettel foglalkozó szakértője.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból