Sara Barackzay eddigi életét háborús környezetben élte le, rajzaiból mégis báj és életöröm árad.

Animátor, küldetéssel

Sara Barackzay, az első afgán női animátor rajzai hűen tükrözik, min ment eddig keresztül: hagyományos ruhát viselő fiatal lány szétfeszíti a rabrácsot, egy rakás könyvet cipelő fejkendős lányra gépfegyvert szegező katona, egy kisfiú, aki a tankok és robbantások előterében önfeledten táncol. A színek, a kifejező arcok és a rengeteg állat a megpróbáltatások ellenére őszinte derűt és életörömöt közvetít.

Sara Barackzay Animator
Sara Barackzay / Fotó: Sara Barackzay Instagram

Barackzay miután Törökországban animációt tanult, visszatért szülőföldjére és jelenleg saját rajzfilmjén dolgozik, gyerekkönyveket illusztrál, ruhákat tervez, rajzórákat ad. Fiatal kora ellenére már több díjat is bezsebelt. Témái a béke, a háború, a nők jogai, és persze az állatok, hiszen közöttük nőtt fel, és azóta is rajong értük, írja a The Guardian

Kapcsolódó cikk

„Az afgán nők rengeteget tesznek azért – talán jóval többet is, mint mások –, hogy elérjék céljaikat. Ez az egyik fő üzenet, amelyet közvetíteni szeretnék a munkáimmal. Mindig mertem nagyot álmodni, de nem volt könnyű megharcolni az álmaimért. Az afgán nők továbbra sem tehetnek meg bármit. A saját szabadságom kiharcolása pedig az egyik legnagyobb feladat számomra, ami jelenleg is tart. Még mindig keresem az utamat. A másik célom, hogy megváltoztassam az Afganisztánról kialakult képet: kedvesek az emberek, isteniek az ételeink, és csodálatos ősi kultúránk van, ezt szeretném megmutatni a külvilágnak” – mondta Barackzay.

A fokozódó veszély ellenére Sara Barackzay visszatért Afganisztánba tanítani

2001-ben, nem sokkal születése és az amerikai megszállás után a tálibok elől menekülve szülei vidékre költöztek a kék mecsetéről és régi citadellájáról nevezetes ókori alapítású Herat városából. Itt, az ország észak-nyugati részén töltötte gyerekkorát és kezdett el rajzolni négyévesen. Elmondása szerint a háború mindenütt jelen volt.

Az afgán háborúról készült a Testvériség című orosz film, és tavaly mutatták be a hírhedt al-Kaida vezérről készült dokumentumfilmet, a Bin Laden’s Hard Drive-t.

Kapcsolódó cikk

Barackzay még gyerekkorában elvesztette a hallását, és édesapja úgy tanította meg beszélni, hogy nem hallott belőle semmit. Nyolcévesen kapott egy hallókészüléket, és így már járhatott iskolába, ahogyan a nővérei.

Kinyílt számomra a világ. A Hupikék törpikéken tanultam meg törökül gyerekkoromban. De német, angol és arab nyelvű műsorokat is néztem, így ezeken a nyelveken is beszélek

– mesélte. 15 évesen befejezte az iskolát, majd jelentkezett egy törökországi animációs iskolába, ahol ösztöndíjjal ingyen tanulhatott. 

„Fenyegetéseket is kapok azért, amit csinálok, de mégis visszatértem Afganisztánba, hogy továbbadjam a tudásomat a fiatal lányoknak. Aztán majd valamikor megnyitom a saját iskolámat is” – számolt be terveiről, miközben a bizonytalanság és az erőszak egyre súlyosabb mértéket ölt az országban. Csak 2020-ban több mint 3000 civilt öltek meg az ENSZ adatai szerint. Tavaly szeptember óta ismét megugrott a célzott rajtaütéses támadások száma, amelyben több mint 200 ember vesztette életét – ekkor érte támadás Saba Sahar rendezőt is. Mivel az USA fontolgatja, hogy májusban kivonja a csapatait, félő, hogy emiatt még jobban kiéleződnek a harcok.

Az az álmom, hogy legalább néhány afgán lány jövőjét megkönnyítsem, és valamikor szeretnék bekerülni a Disney/Pixar animátorcsapatába. De az első számú kívánságom mindig is a tartós béke lesz az országom számára

– jelentette ki Barackzay. Semmi sem lehetetlen, hiszen muszlim vallású brit illusztrátor-forgatókönyvíró kolléganője Ms. Marvel címen készít szuperhősnő-mozit a Disney+ számára. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet