Sara Barackzay, az első afgán női animátor a leginkább békét szeretne hazájában

Sara Barackzay eddigi életét háborús környezetben élte le, rajzaiból mégis báj és életöröm árad.

Animátor, küldetéssel

Sara Barackzay, az első afgán női animátor rajzai hűen tükrözik, min ment eddig keresztül: hagyományos ruhát viselő fiatal lány szétfeszíti a rabrácsot, egy rakás könyvet cipelő fejkendős lányra gépfegyvert szegező katona, egy kisfiú, aki a tankok és robbantások előterében önfeledten táncol. A színek, a kifejező arcok és a rengeteg állat a megpróbáltatások ellenére őszinte derűt és életörömöt közvetít.

Sara Barackzay Animator
Sara Barackzay / Fotó: Sara Barackzay Instagram

Barackzay miután Törökországban animációt tanult, visszatért szülőföldjére és jelenleg saját rajzfilmjén dolgozik, gyerekkönyveket illusztrál, ruhákat tervez, rajzórákat ad. Fiatal kora ellenére már több díjat is bezsebelt. Témái a béke, a háború, a nők jogai, és persze az állatok, hiszen közöttük nőtt fel, és azóta is rajong értük, írja a The Guardian

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„Az afgán nők rengeteget tesznek azért – talán jóval többet is, mint mások –, hogy elérjék céljaikat. Ez az egyik fő üzenet, amelyet közvetíteni szeretnék a munkáimmal. Mindig mertem nagyot álmodni, de nem volt könnyű megharcolni az álmaimért. Az afgán nők továbbra sem tehetnek meg bármit. A saját szabadságom kiharcolása pedig az egyik legnagyobb feladat számomra, ami jelenleg is tart. Még mindig keresem az utamat. A másik célom, hogy megváltoztassam az Afganisztánról kialakult képet: kedvesek az emberek, isteniek az ételeink, és csodálatos ősi kultúránk van, ezt szeretném megmutatni a külvilágnak” – mondta Barackzay.

A fokozódó veszély ellenére Sara Barackzay visszatért Afganisztánba tanítani

2001-ben, nem sokkal születése és az amerikai megszállás után a tálibok elől menekülve szülei vidékre költöztek a kék mecsetéről és régi citadellájáról nevezetes ókori alapítású Herat városából. Itt, az ország észak-nyugati részén töltötte gyerekkorát és kezdett el rajzolni négyévesen. Elmondása szerint a háború mindenütt jelen volt.

Az afgán háborúról készült a Testvériség című orosz film, és tavaly mutatták be a hírhedt al-Kaida vezérről készült dokumentumfilmet, a Bin Laden’s Hard Drive-t.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Barackzay még gyerekkorában elvesztette a hallását, és édesapja úgy tanította meg beszélni, hogy nem hallott belőle semmit. Nyolcévesen kapott egy hallókészüléket, és így már járhatott iskolába, ahogyan a nővérei.

Kinyílt számomra a világ. A Hupikék törpikéken tanultam meg törökül gyerekkoromban. De német, angol és arab nyelvű műsorokat is néztem, így ezeken a nyelveken is beszélek

– mesélte. 15 évesen befejezte az iskolát, majd jelentkezett egy törökországi animációs iskolába, ahol ösztöndíjjal ingyen tanulhatott. 

„Fenyegetéseket is kapok azért, amit csinálok, de mégis visszatértem Afganisztánba, hogy továbbadjam a tudásomat a fiatal lányoknak. Aztán majd valamikor megnyitom a saját iskolámat is” – számolt be terveiről, miközben a bizonytalanság és az erőszak egyre súlyosabb mértéket ölt az országban. Csak 2020-ban több mint 3000 civilt öltek meg az ENSZ adatai szerint. Tavaly szeptember óta ismét megugrott a célzott rajtaütéses támadások száma, amelyben több mint 200 ember vesztette életét – ekkor érte támadás Saba Sahar rendezőt is. Mivel az USA fontolgatja, hogy májusban kivonja a csapatait, félő, hogy emiatt még jobban kiéleződnek a harcok.

Az az álmom, hogy legalább néhány afgán lány jövőjét megkönnyítsem, és valamikor szeretnék bekerülni a Disney/Pixar animátorcsapatába. De az első számú kívánságom mindig is a tartós béke lesz az országom számára

– jelentette ki Barackzay. Semmi sem lehetetlen, hiszen muszlim vallású brit illusztrátor-forgatókönyvíró kolléganője Ms. Marvel címen készít szuperhősnő-mozit a Disney+ számára. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból