Az angol férfi jó ötletnek találta, hogy a köztérről leszedett Banksy-stencillel felkeres egy országos tévéműsort, hogy megtudja, mennyit is ér a kép.

Banksy-ék nem hitelesítették

A Dazed számolt be róla, hogy a BBC egyik csatornáján több mint 40 éve indult Antiques Roadshow adásában valaki egy Banksy-kép értékét szerette volna megbecsültetni.

Banksy Patkany Antiques Roadshow
A Tulajdonos És Rupert Maas / Fotó: Bbc, Metro

Azt állította, hogy megszerezte a titokzatos utcaművész 2004-ben készült alkotását, amit azóta is őriz. Az ütvefúrós patkányt a brightoni Saltdean Lidón látta meg, amikor a tengerparton sétált. A férfi szerint a nagyjából A4-es lap méretű, felcsavarozható fémlemezre készült graffitit lazán rögzítették, ezért egy mozdulattal könnyen le tudta szedni a falról.

 

Kapcsolódó cikk

Amikor a műsorvezető, Rupert Maas megkérdezte tőle, mire kíváncsi a képpel kapcsolatosan, akkor a férfi határozottan azt mondta, hogy az árát szeretné tudni.

A riporter elmagyarázta neki, hogy Banksy nagyon gondosan bánik a márkájával. Van egy csapata, a Pest Control, akik az alkotások hitelesítésével foglalkoznak. Az igazolást az kaphatja meg, akinek olyan Banksy műhelyéből kikerült alkotás van a birtokában, amely a köztulajdonból nem került magántulajdonba, például printek.

A férfi elmesélte, korábban próbálta már velük hitelesíttetni az alkotást. Annak ellenére, hogy ő biztosan tudja, eredeti, nem kapta meg az igazolást. 

Hitelesítéssel együtt akár 20 ezer fontot is megadnának érte, de így nem ér semmit. A tanulság az lehet, hogy ha az utcán látunk egy graffitit, akkor hagyjuk meg köztulajdonban, aminek az alkotó szánta

– mondta Maas.

A pofátlanság csúcsa

A közösségi oldalakon sem hagyták szó nélkül az adást. Rengeteg komment érkezett azzal kapcsolatosan, hogy mekkora arcátlanság egy lopott Banksy értékét firtatni országos adásban, miután az alkotó nem hitelesítette.

Szeptemberben Banksy volt ügynöke, Steve Lazarides újonnan megnyitott online üzletében elkezdte árusítani műgyűjteményének darabjait, köztük Banksy több eredeti alkotását is. Arról, hogy a street artist művei közül mi számít hitelesíthetőnek, a budapesti Banksy-kiállítás kurátora, Laczkovich Borbála beszélt lapunknak

Kapcsolódó cikk

A street art művész néhány napja jelentkezett egy újabb falfestménnyel, ezúttal egy nottinghami szépségszalon falára került a stencilezett kép. Azelőtt szeptember elején hallatott magáról utoljára, amikor az általa vásárolt mentőhajó bajba került menekültekkel a fedélzetén. Banksy üzent a maszkviselés fontosságáról is, de volt frappáns ötlete szülővárosában ledöntött szobor újrahasznosításával kapcsolatosan is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet