Toplista A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019...

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Hirdetés

Véget a 2020-as Golden Globe, de máris a közelgő Oscar-díj átadóra készülünk. Ez alkalomból a ContextUs megkísérelte összeállítani a tavalyi év legjobb külföldi filmjeinek 10-es listáját. Nosztalgiavonatunk ezúttal Hollywoodból indul, majd a világot bejárva, oda visszatérve fejezi be útját. A régen várt folytatásoktól kezdve, a műfaji újításokon át a nagy lezárásokig változatos pályát fut be. Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

1
Toy Story 4

Hirdetés

via GIPHY

A Pixar életre kelt játékainak kalandjain generációk nőttek fel. A beszélő cowboy, Woody megpróbáltatásai ezúttal nemcsak méltó folytatásként, de önálló filmként is élvezetesek voltak. A Josh Cooley vezénylete alatt készült film animációs világa időtálló, és mind tartalmát, mind vizualitását tekintve újdonságokkal teli. A film legnagyobb erénye, hogy egyaránt jó szórakozás gyerekeknek és felnőtteknek.

Woody és a játékok új gazdája, Bonnie, iskolába készül. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a kislány technikaórán hulladékból készít játékot.

Az erősen szuicid hajlamú villaember megrögzötten a szemétbe kíván ugrálni, emiatt Woody folyamatosan megmenteni kényszerül. Ez korántsem egyszerű feladat, és egy családi kirándulás még inkább megnehezíti. A Toy Story 4 több, mint izgalmas road-movie. Az előzményfilmekben a játékok az emberekért tevékenykedtek, ám ezúttal végre a saját boldogságuk is fontossá lesz. A karakterek személyiségfejlődésére több mint húsz évet kellett várni, de megérte.

A Toy Story 4 könnyedén áttörte Hollywood kasszáinak kapuit

A készítők 130-140 millió dollárt vártak előzetesen. Sőt, a kritikák is elismerően fogadták az életre kelt játékokról szóló rajzfilm, a Toy Story negyedik epizódját – írta a . Az előző rész, a Toy Story 3. majdnem egy évtizede 110 millióval nyitott.

A befogadói korosztályok tekintetében is fordul a kocka: Az új Toy Story a kicsiknek inkább tanító, nevelő mozi, míg a felnőttek számára nosztalgikus mese az elfogadásról, szeretetről. Az üzenet egyszerű, a történetmesélés dinamikus, egy percig sem unalmas. Természetesen az A-kategóriás sztárok sem hiányozhatnak a szinkronhangok közül. Tom Hanks negyedszerre szólal meg Woody-ként. Kellemes meglepetésként Keanu Reeves a kaszkadőr Cooley-nak kölcsönzi hangját, és alakításával alaposan megtámogatja a film 10-es listára kerülését.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3