Olvasom Miért maradtak ki eddig a női filozófusok a szakirodalomból?

Miért maradtak ki eddig a női filozófusok a szakirodalomból?

Promóció

Két diáklány felismerte a problémát – kimaradak a női filozófusok a szakirodalomból –, kötetük, a The Philosopher Queens hiánypótló ismeretterjesztő kiadvány nemzetközi szinten is.

Tudós nők

Promóció
- Advertisement -

Számos jó gyakorlatot láthattunk már a női szolidaritásról, nők által indított kezdeményezésekről, projektekről, amelyben nők nőtársaik eredményeit ismertetik, tudatosítják a nagyközönség körében. Rihanna korunk globális kultúrájára, a legnagyobb hatást gyakorló nőkről magazint adott ki. Készült kártyajáték a tudomány, kultúra és aktivizmus területén legkiválóbb nőkről és egy illusztrátor segítségével megismerhettük a leghíresebb iráni hölgyeket.

Rachel Weisz Hüpatia szerepében az Agora című filmben / Fotó: Allstar/Mod Producciones

Most itt egy újabb kezdeményezés: két filozófiaszakos lány nemrég könyvet írt a történelem elfeledett női filozófusairól, miután felismerték, hogy a legtöbb tankönyvből és ismeretterjesztő irodalomból kimaradtak a nők, írja a The Guardian.

Fekete angliai írónők vezetik a brit könyvpiac eladási listáit

Az Amerikában George Floyd halála után kirobbant antirasszista tüntetéshullám fókuszba állította a színes bőrű művészeket, akik nyíltan elkezdtek beszélni problémáikról. Arról már beszámoltunk, hogy a fekete könyvszerzők kevesebb előleget kapnak a kiadóktól fehér kollégáiknál. Most, hogy egy új helyzet állt elő a brit könyvpiac színterén, további problémákra is fény derült.

Rebecca Buxtonnak és Lisa Whitingnek akkor jutott az eszébe a The Philosopher Queens (A filozófus királynők) című kötet ötlete, amikor kerestek, de nem találtak szakirodalmat a világ legkiválóbb női gondolkodóiról.

Találtunk viszont egy The Great Philosophers (Nagy filozófusok) című könyvet, amelyben minden egyes, férfiak által megírt fejezet egy-egy tudós férfiról szólt. Ez teljesen megszokott, lévén, hogy a legtöbb közismert filozófus férfi volt. A. C. Grayling nemrégiben megjelent The History of Philosophy (Filozófiatörténet) című kötetében sem találtunk egyetlen nőt sem. Mindössze három és fél oldalt szánt a feminista filozófiának, amelyben egyetlen filozófusnőt említ meg név szerint

– mondta Buxton. Szerinte ez nem azért van így, mert ne lennének ismert női filozófusok. Példaként Alexandriai Hüpatiát említi, aki közismert matematikus, csillagász és filozófus is volt a maga korában. Politikusok kérték ki a tanácsait, és egyszerűen csak A Filozófusként emlegették. Mary Astellt pedig a 17. századból az egyik legelső feminista gondolkodónak tartják. A tavaly elhunyt Heller Ágnes szintén világhírű gondolkodó volt.

Miért maradtak ki a nők eddig a filozófiakönyvekből?

A válasz általában a következő: nem voltak elég nagy hatású tudósok, nem alkottak elég maradandót ahhoz, hogy bekerüljenek a férfi kollégáik közé. A női filozófusokról szóló kevés tanulmány is elsősorban a tudományos közönséget szólítja meg. Buxton és Whiting ezért elhatározták, hogy a The Great Philosophers mintájára elkészítik a női filozófusok kötetét. Közösségi finanszírozással egy hónap alatt összegyűlt a kiadáshoz szükséges összeg, és hamarosan öt idegen nyelven – magyarul egyelőre nem – is megjelenik külföldi kiadók révén.

Így harcolnak a palesztin nők az egyenjogúságért – Vélemény

„Majd akkor válunk valódi nemzetté, ha versbe foglalhatjuk a női test szépségét” ( Mahmud Darwish palesztin költő) Az utóbbi hónapokban mind az izraeli, mind a palesztin közvéleményt jelentős mértékben meghatározta a női jogok kérdése. Az ügy mélységesen tragikus apropója egy huszonegy éves betlehemi lány brutális meggyilkolása volt.

A nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő kötetben Mary Wollstonecraftról, Simone de Beauvoir-ról, Ban Zhaóról, a híres kínai történészről, valamint Angela Davis politikai aktivistáról is olvashatunk.

Oda kell figyelnünk azokra is, akikről megfeledkezett a történelem. Ezen nőknek mind nagyszerű gondolataik voltak, amelyek hatással voltak mindarra, ahogyan ma látjuk a világot. Például Angela Davis 1981-ben megjelent Women, Race and Class (Nők, faj, osztály) című könyve sosem volt aktuálisabb, mint ma. A könyve nagyban segít megérteni azt, ami manapság történik, és sokkal több figyelmet érdemelnie

– jelentette ki Buxton.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3