J. K. Rowling új regénye, a Troubled Blood a transzfób hangulatkeltés ellenére első helyen nyitott az eladási listán

Már a Troubled Blood megjelenése előtt azzal vádolták J. K. Rowling írónőt, hogy az egyik szereplőjén keresztül fejezte ki transzfóbiáját.

A figurát egy valódi gyilkos ihlette

J. K. Rowling új, korábbi krimijeihez hasonlóan Robert Galbraith írói álnév alatt megjelent Troubled Blood című thrillerje közel 65 ezer példányban kelt el rögtön az első öt nap során, írja a The Guardian. Ám a regény alaposan felkavarta a kedélyeket: ismét előjöttek a Rowlingot transzfóbiával vádló hangok, mivel a regény egyik gyanúsítottja egy olyan sorozatgyilkos, aki női ruhában csalta el áldozatait.

j k rowling troubled blood elso hely
J. K. Rowling / Fotó: Christophe Ena/AP

A szeptember 15-én megjelent kötetben Rowling magánnyomozója egy évtizedekkel korábban eltűnt doktornő ügyében vizsgálódik. A Telegraph-ban még a thriller boltokba kerülése előtt megjelent egy kritika, amely az ominózus gyanúsítottat, Dennis Creedet transzvesztita sorozatgyilkosnak nevezte. Majd feltette a kérdést: mihez kezdenek majd azok, akik Rowlingot transzfóbiával vádolták, egy olyan regénnyel, amelynek az a tanulsága, hogy soha ne bízzunk meg egy női ruhába öltözött férfiban?

J. K. Rowling inkább visszaadja a díjat a szervezetnek, ami bírálta nézeteit

J. K. Rowling eltérő véleményt képvisel a transzneműséggel kapcsolatban, mint azt az néhány szervezet elvárná. Kijelentései miatt támadások érték, amit ő az elnémítás kultúrájaként értelmezett, amely ellen több írótársával együtt tiltakozott is. A Harry Potter-könyvek írójának a Robert F Kennedy Human Rights (RFKHR) szervezet által alapított Ripple of Hope-díjat adtak át.

Ezután ismét elszabadultak az írónőt bírálók – amint egy korábbi The Guardian-cikk felhívta rá a figyelmet, még azelőtt, hogy bárki elolvashatta volna egyáltalán a könyvet. A nyáron publikált transzneműekről írt esszéje és Twitter-bejegyzései után most ismét záporozni kezdtek az írónőt szidalmazó bejegyzések.

Our family motto is: #fun! We try and incorporate fun into as much of the everyday things we do! #Bathtime https://goo.gl/BnyhqN #JRhilton

No Description

A #RIPJKRowling hashtag rekordsebességgel futott fel a Twitteren, és sokan arra biztattak, hogy égessék el a könyvet. Rowling mindössze annyit reagált a történtekre, hogy a szereplőt nagy vonalakban egy valódi gyilkosról mintázta. Úgy tűnik, az internet népét ez a tény kevésbé érdekelte, mint az, hogy a Harry Potter-univerzum kultikus helyszíneit valóban létező lokációk ihlették-e.

Könyvégetés, boszorkányüldözés

Ezek után egy ausztrál könyvesbolt, számos más kereskedőhöz csatlakozva a világ minden táján, bejelentette, hogy nem fogja árusítani Rowling vagy Galbraith nevén megjelenő könyveket. A könyvesboltok vezetőit még az a júniusban megjelent esszé bőszítette fel, amelyben a szerző azt fejtegette, hogy azoknak a transznemű nőknek, akik nem vettek részt hormonterápián vagy nem estek át nemváltó műtéten, nem lenne szabad a nők számára fenntartott nyilvános mosdókat használniuk. Ezután a Newsweek számolt be arról, hogy a TikTok-on a Harry Potter-rajongók könyvégető videói tarolnak.

J. K. Rowling, a Queen és tucatnyi angol komikus harcol a koronavírus-járvány károsultjaiért

Rowling egymillió fontot (402 millió forint) adományozott azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyek a járvány miatt legnehezebb helyzetbe került embereken segítenek. Az összeg fele a Crisis nevű szervezeté, amely hajléktalanokat segít, a másik fele a Refuge-é, ők a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújtanak menedéket – írta a hírportálja.

Mindennek ellenére, ahogy a Harry Potter-sorozat eladásait sem befolyásolta a nyár elején kirobbant transzfóbia-botrány, úgy a mostani helyzet is inkább kedvezően hat a Trouble Blood eladására. A Nielsen BookScan mérései szerint a megjelenéstől számított első öt nap alatt közel 65 ezer példány fogyott a műből. Ezzel rögtön az első helyre került az Egyesült Királyság eladási listáján. A Bookseller adatai szerint messze ebből a Galbraith-regényből adták el a legtöbbet az első héten. Közel kétszer annyi ment el belőle, mint az előző Halálos fehér könyvből.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból