Olvasom J. K. Rowling új regénye, a Troubled Blood a...

J. K. Rowling új regénye, a Troubled Blood a transzfób hangulatkeltés ellenére első helyen nyitott az eladási listán

Promóció

Már a Troubled Blood megjelenése előtt azzal vádolták J. K. Rowling írónőt, hogy az egyik szereplőjén keresztül fejezte ki transzfóbiáját.

A figurát egy valódi gyilkos ihlette

Promóció
- Advertisement -

J. K. Rowling új, korábbi krimijeihez hasonlóan Robert Galbraith írói álnév alatt megjelent Troubled Blood című thrillerje közel 65 ezer példányban kelt el rögtön az első öt nap során, írja a The Guardian. Ám a regény alaposan felkavarta a kedélyeket: ismét előjöttek a Rowlingot transzfóbiával vádló hangok, mivel a regény egyik gyanúsítottja egy olyan sorozatgyilkos, aki női ruhában csalta el áldozatait.

J. K. Rowling / Fotó: Christophe Ena/AP

A szeptember 15-én megjelent kötetben Rowling magánnyomozója egy évtizedekkel korábban eltűnt doktornő ügyében vizsgálódik. A Telegraph-ban még a thriller boltokba kerülése előtt megjelent egy kritika, amely az ominózus gyanúsítottat, Dennis Creedet transzvesztita sorozatgyilkosnak nevezte. Majd feltette a kérdést: mihez kezdenek majd azok, akik Rowlingot transzfóbiával vádolták, egy olyan regénnyel, amelynek az a tanulsága, hogy soha ne bízzunk meg egy női ruhába öltözött férfiban?

J. K. Rowling inkább visszaadja a díjat a szervezetnek, ami bírálta nézeteit

J. K. Rowling eltérő véleményt képvisel a transzneműséggel kapcsolatban, mint azt az néhány szervezet elvárná. Kijelentései miatt támadások érték, amit ő az elnémítás kultúrájaként értelmezett, amely ellen több írótársával együtt tiltakozott is. A Harry Potter-könyvek írójának a Robert F Kennedy Human Rights (RFKHR) szervezet által alapított Ripple of Hope-díjat adtak át.

Ezután ismét elszabadultak az írónőt bírálók – amint egy korábbi The Guardian-cikk felhívta rá a figyelmet, még azelőtt, hogy bárki elolvashatta volna egyáltalán a könyvet. A nyáron publikált transzneműekről írt esszéje és Twitter-bejegyzései után most ismét záporozni kezdtek az írónőt szidalmazó bejegyzések.

Failure is another stepping👣 stone to greatness. . . . #jkrowling #harrypotter #hogwarts #potterhead #hermionegranger #slytherin #gryffindor #ravenclaw #ronweasley #hufflepuff #wizardingworld #hp #dracomalfoy #emmawatson #fantasticbeasts #dumbledore #potter #magic #harrypotterfan #danielradcliffe #voldemort #bookstagram #harrypotteredit #rupertgrint #books #severussnape #harry #lunalovegood #love #bhfyp

No Description

A #RIPJKRowling hashtag rekordsebességgel futott fel a Twitteren, és sokan arra biztattak, hogy égessék el a könyvet. Rowling mindössze annyit reagált a történtekre, hogy a szereplőt nagy vonalakban egy valódi gyilkosról mintázta. Úgy tűnik, az internet népét ez a tény kevésbé érdekelte, mint az, hogy a Harry Potter-univerzum kultikus helyszíneit valóban létező lokációk ihlették-e.

Könyvégetés, boszorkányüldözés

Ezek után egy ausztrál könyvesbolt, számos más kereskedőhöz csatlakozva a világ minden táján, bejelentette, hogy nem fogja árusítani Rowling vagy Galbraith nevén megjelenő könyveket. A könyvesboltok vezetőit még az a júniusban megjelent esszé bőszítette fel, amelyben a szerző azt fejtegette, hogy azoknak a transznemű nőknek, akik nem vettek részt hormonterápián vagy nem estek át nemváltó műtéten, nem lenne szabad a nők számára fenntartott nyilvános mosdókat használniuk. Ezután a Newsweek számolt be arról, hogy a TikTok-on a Harry Potter-rajongók könyvégető videói tarolnak.

J. K. Rowling, a Queen és tucatnyi angol komikus harcol a koronavírus-járvány károsultjaiért

Rowling egymillió fontot (402 millió forint) adományozott azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyek a járvány miatt legnehezebb helyzetbe került embereken segítenek. Az összeg fele a Crisis nevű szervezeté, amely hajléktalanokat segít, a másik fele a Refuge-é, ők a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújtanak menedéket – írta a hírportálja.

Mindennek ellenére, ahogy a Harry Potter-sorozat eladásait sem befolyásolta a nyár elején kirobbant transzfóbia-botrány, úgy a mostani helyzet is inkább kedvezően hat a Trouble Blood eladására. A Nielsen BookScan mérései szerint a megjelenéstől számított első öt nap alatt közel 65 ezer példány fogyott a műből. Ezzel rögtön az első helyre került az Egyesült Királyság eladási listáján. A Bookseller adatai szerint messze ebből a Galbraith-regényből adták el a legtöbbet az első héten. Közel kétszer annyi ment el belőle, mint az előző Halálos fehér könyvből.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3