A New Yorkban jelképes helyen felállított Medúza Perszeusz fejével című bronzszobor az erőszaktevő férfiakon áldozati szerepből diadalmaskodó nők szimbóluma.

Átírt Medúza-mítosz

Manhattan belvárosában, a New York Megyei Büntetőbíróság épületével szemközti állították fel azt a több mint 2 méter magas bronzszobrot, amely a #MeToo mozgalomnak állít emléket, írja az ARTnews. A Medúza Perszeusz fejével című alkotás az argentín-olasz származású művész, Luciano Garbati munkája, és 2021 április 30-ig lesz megtekinthető.
Medusa Luciano Garbati Metoo New York
Medúza Perszeusz Fejével / Fotó: Luciano Garbati Instagram
„A helyszínválasztás nem véletlen. Itt hoztak ítéletet nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények ügyében. A szobor megannyi nő számára az igazság jelképévé válhat” – írta az Instagramon az alkotó.

Megan Fox megvédte a szexuális visszaéléssel vádolt Michael Bay-t

Alig pár napja Justin Biebert vádolták meg szexuális zaklatással, a sztárvilág legújabb ügye viszont nem a klasszikus #metoo-forgatókönyv szerint került felszínre. Egy több mint 10 éve nyilvánosság elé tárt ügy most, újranézve váltotta ki az emberek felháborodását. Az áldozat(?)
Valóban, éppen abban az épületben zajlott a hírhedt amerikai filmmogul-producer, Harvey Weinstein büntetőpere. A bizonyítottan szexuális ragadozót 23 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték idén márciusban, ami a 2017 októberében kirobbant #MeToo mozgalom győzelmének számít. Weinsteint azóta is újabb és újabb vádak érik, a legutóbbi éppen néhány napja került nyilvánosságra.

The official unveiling of #MedusaWithTheHead at Collect Pond park in Manhattan. @mwthproject @vanessasolomonsculpt @laranbronce

No Description

Az alkotás az itáliai reneszánsz szobrászművész, Benvenuto Cellini 16. századi művének, a firenzei Signoria téren található Perszeusz Medúza fejével című szobornak parafrázisa. A ókori görög mítosz szerint Pallasz Athéné templomában szolgálóként dolgozó Medúzát Poszeidón megerőszakolta. Pallasz Athéné ezért haragjában, amiért templomát megbecstelenítették, kígyóhajú medúzává változtatta a lányt, akinek pillantása bárkit kővé változtat. Az istenek segítségével Perszeusz levágta Medúza fejét. Cellini híres szobra azt a pillanatot ábrázolja, amikor a görög hős Medúza holttestére lép, miközben levágott fejét dicsőségesen a magasba emeli.
Meduza Perszeusz Firenze 2
Perszeusz Medúza Fejével, Az Eredeti Cellini-Szobor / Fotó: Iván Júlia
A Medúza Perszeusz fejével viszont csavar egyet a mitológián: a #MeToo korszakban az áldozat Medúza, jelképesen túllépve az erőszakot elszenvedetteket érő áldozathibáztató hozzáálláson, legyőzi az erőszaktevő istenek összeesküvését. „Hogyan lehetséges diadalt ülni, amikor az áldozatot ölik meg?” – tette fel a kérdést Garbati.

Vegyes kritikák

A szobor felállításának híre azonban nem okozott osztatlan sikert. Heves viták alakultak ki a virtuális térben. Sokan dicsérték az igazság szimbólumát, ugyanakkor többen a szobor kinézetén akadtak fenn, például kinevették, amiért nincs fanszőrzete. Mások azt hiányolták, hogy alaposabban meg kellett volna vizsgálni, hogy miért egy férfi művész alkotását választották ki a #Metoo témához, vagy azt tették szóvá, hogy kifordították az eredeti – egyébként több változatban is élő – görög mondát, csakhogy a mondanivaló értelmet nyerjen. Néhányan úgy gondolták, hogy Poszeidónt, a tenger istenét kellett volna megölnie Medúzának, nem Perszeuszt.

Ellen DeGeneres videóban kért bocsánatot a mérgező munkahelyi légkörért

Ellen DeGeneres bocsánatot kért az őt és a neve alatt futó beszélgetőműsorának stábját ért vádak miatt a YouTube-on. Az amerikai humorista-műsorvezető, a 2003 óta műsoron lévő The Ellen DeGeneres Show házigazdája a műsor 18. évadának megkezdése előtt állt ki a közönsége elé, és kért elnézést a stábot érintő munkahelyi visszaélések miatt.
„A #Metoo mozgalmat egy fekete asszony indította el, mégis, egy pasi által megformált, európai nőalakról beszélgetünk éppen? Sóhaj” – írta a közösségi oldalán a szobor kapcsán Wagatwe Wanjuki feminista mozgalmár, aki Tarana Burk New York-i aktivistára célzott, aki elsőként, már 2006 óta foglalkozik a férfiak hatalmi visszaéléseinek kitett nők problémájával.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet