A reneszánsz mester műhelyében készült nápolyi másolatot tavaly lopták el. Az eredetiről, a világ legdrágább festményéről azonban továbbra sem tudjuk, hol lehet.

Mindössze 7 km-re vitte a tolvaj

Az olasz rendőrség egy házkutatás során a szekrényben véletlenül megtalálta Leonardo da Vinci Salvator Mundi című festményének másolatát, írja az Artnews

Salvator Mundi Masolat Napoly
Salvator Mundi / Fotó: San Domenico Maggiore

A kép, amelyet valószínűleg a reneszánsz mester egyik tanítványa készített 500 évvel ezelőtt, még tavaly tűnhetett el a nápolyi San Domenico Maggiore székesegyház múzeumából. A múzeumban nem is tudtak róla, hogy nyoma veszett a képnek, mert a járvány első hulláma óta be volt zárva a kiállítóterem.

Kapcsolódó cikk

Leonardo eredeti festménye 1500 körül készült, Krisztust ábrázolja, amint áldásra emeli az egyik kezét, a másikban pedig egy kristálygömböt tart. Egy 2017-es aukción egy névtelen licitáló több mint 450 millió dollárt kínált érte, és ezzel a többi kép árát messze túlszárnyalva elnyerte a világ legdrágább festménye címet. A szálak a szaúd-arábiai koronaherceghez, Mohammed bin Salmanhoz vezettek. Nem sokkal ezután a festmény eltűnt a világ szeme elől.

Leonardo da Vinci alkotásaival kapcsolatban számos rejtélyt kell még megfejteniük a tudósoknak. Még nem sokkal a rekordösszegű értékesítés előtt is vitatták a művészettörténészek, hogy valóban Leonardo festette-e a képet. Néhányan továbbra is úgy vélik, hogy a 2005-ben előkerült művet a mester műhelyében készítette egyik tanítványa.

Az eredeti Salvator Mundi sem kevésbé rejtélyes

A képet várták volna 2019-ben Leonardo halálának 500. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású kiállításra a Louvre-ba – erről a bonyodalomról ebben a cikkünkben írtunk. Ám végül nem érkezett meg. 2018-ban az abu dzabi Louvre-ban kellett volna bemutatni a képet, de az Idegenforgalmi és Kulturális Minisztérium indoklás nélkül elhalasztotta az eseményt.

Kapcsolódó cikk

A Salvator Mundinak körülbelül húsz, Leonardo da Vinci műhelyében készült másolata maradt meg. A nápolyi másolat az 1510-es években készült, és V. Károly római császár követe ajándékozta a város egyházi gyűjteményének. 

A másolat egy rövid időre visszakerült Rómába a Leonardo Rómában: hatások és örökség című kiállításra, ahol restauráláson is átesett. Majd a kiállítás végén, 2020 januárjában visszakerült a múzeumba.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet