Listát állítani az elmúlt évben idehaza bemutatott, legjobb külföldi filmekből sosem könnyű feladat. Tavaly kivételesen erős volt az itthon vetített mozis alkotások felhozatala. Szívesen felvettem volna 2018 legjobbjainak listájába A hihetetlen család második részét, a Kaliforniai rémálmot, a Szólíts a nevedent vagy A ház, amit Jack épített című filmet, mert tetszettek és jónak tartottam őket. De úgy érzem, találtam náluk még jobbakat. Nyilván egy ilyen lista teljesen szubjektív. Valószínűleg sokan követelnék a Csillag születiket vagy a Sosem voltál itt című filmet. Azonban ezek engem nem érintettek meg annyira, mint amennyire a kritika és a közönség szerette őket.

10Mission: Impossible – Utóhatás

Mission: Impossible – Utóhatás / Fotó: UIP / Hetedik sor közepe

Tom Cruise visszatért a hatodik Mission Impossible-résszel, és megint megcsinálta! Először fordult elő a franchise történetében, hogy egy rendező másodszor is elkészíthet egy filmet, és milyen jó döntés volt ez.

Christopher McQuarrie (Közönséges bűnözők – forgatókönyvíró, Jack Reacher – rendező, forgatókönyvíró) alkotása régi vágású akciófilmeket idéz. Emellett stílusában közelít az első részhez, ezért a korábbi epizódoktól eltérően hangsúlyosabb a kémfilmes vonal az akciók mellett.

HIVATALOS: Már forog a Top Gun folytatása Tom Cruise főszereplésével

Tony Scott 1986-ban rendezte meg a Top Gun című akciófilmet, amely a nyolcvanas évek egyik nagy hatású mozija lett. Sőt, Cruise pályafutásának is fontos állomásává vált. A színész a pilóta Pete ‘Maverick’ Mitchellt alakította, aki bekerül a Top Gun-kiképzés válogatott legénységbe. Tenyérbemászó magabiztossága azonban megtörik, amikor barátja tragikus balesetet szenved egy gyakorlatozás közben.

Ebből kifolyólag a forgatókönyv realistább, az átverések és csavarok hihetőbbek, mint a megelőző részekben. Ezen kívül egy sokkal személyesebb vonal is megjelenik, ami korábban nem volt jellemző, ezzel – ha nem is túl erőteljes – mélységet is adnak az epizódnak.

A Mission: Impossible – Utóhatás legnagyobb erőssége azonban a zseniálisan felépített akciójelenetekben rejlik, amelyek földön, vízen, levegőben zajlanak, úgy, hogy a nézőnek szinte levegőt venni sincs ideje.

McQuarrie cselekményvezetési képességét dicséri, hogy az eszméletlen tempó mellett az epizodikus jelenetek remekül egészítik ki az akciókat. A Mission: Impossible – Utóhatás egy nagyszerű stílusban előadott film, igazi mestermunka, amelyben Tom Cruise tényleg mindent megtesz, hogy a néző tökéletesen szórakozzon. Így kell kinéznie egy vagány, nyári blockbuster filmnek!